NSPH Nyhetsbrev Nr 2 2018. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 2 - torsdagen den 22 februari 2018

"Obligatorisk läsning i skolan - varje termin"

I ett debattinlägg på SVT Opinion så hyllas arbetet inom vårt ungdomsinriktade Arvsfondsprojekt Växa och må bra. Författaren och föreläsaren Hillevi Wahl skriver att den information om psykisk ohälsa bland unga som Växa och må bra tagit fram ”borde vara obligatoriskt material att använda sig av i skolan för att prata om psykisk ohälsa. Varje vecka, varenda termin, från mellanstadiet och uppåt.” Läs mer >>


Stockholm vill satsa på unga peer supportrar

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (bilden) skriver i en debattartikel om tidiga insatser mot psykisk ohälsa att de vill utöka satsningen på peer support inom Stockholm stad till att även omfatta unga. "Detta låter mycket lovande. Vi hoppas få möjlighet att dra igång mobilt peer support för unga i Stockholm", säger Anneli Gustafsson, projektansvarig inom NSPH Stockholms län.  Läs mer >>


Fokus på rättspsykiatrin i NSPH-podden

 -Har man höga murar måste man jobba för att göra dem transparanta och ge insyn, säger Märta Wallinius, som samordnar forskningen på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.
I NSPH-podden berättar hon om arbetet med att försöka skapa en kvalitetssäkrad och förståelig rättspsykiatrisk vård. Detta är det första av flera samtal om rättspsykiatri som vi ska genomföra under året, då NSPH under 2018 kommer att göra en fördjupning inom de komplexa frågor som finns inom rättspsykiatrin. Läs mer >>


JUST NU: Anmälan till spridningskonferens

Missa inte Brukarrevisionsprojektets spridningskonferens den 26/2! Efter tre års intensivt arbete med att genomföra och utvärdera brukarrevisioner runt om i landet kommer projektet att redovisa sina slutsatser och tankar kring hur brukarinflytandet kan fortsätta. Notera att anmälan är senast idag den 22 februari!
Läs mer >>

Missa inte vårens stora mötesplats

Den 3-4 maj är det dags för Riksförbundet Attentions stora tvådagarskonferens NPF-Forum – en viktig mötesplats mellan patienter och vårdgivare, beställare och leverantörer, myndigheter och medborgare. NSPH är med i en rad programpunkter om bland annat våra Arvsfondsprojekt PEER Support och Växa och må bra. 
Läs mer >>


Kortfilmer om diagnoser och fördomar

Ungdomsredaktionen kopplad till Växa och må bra-projektet är i färd med att ta fram korta faktafilmer om olika psykiatriska diagnoser, för att belysa vilka fördomar som kan finnas om psykisk ohälsa i allmänhet och NPF-diagnoser i synnerhet. Emma, Aminda och Junior (bilden) ingår i teamet. Först ut är en film där Aminda pratar om ADHD.  Läs mer >>


"Allt för lite görs för att förebygga självmord"

Självmord kan förebyggas, men på grund av okunskap, myter och stigma kring psykisk ohälsa sker det i alldeles för liten utsträckning, skriver Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero, i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet. Han pekar på att politiker och andra beslutsfattare behöver mer kunskap och att det är ett problem att politiker och journalister uppenbarligen prioriterar andra frågor.
Läs mer >>


#metoo-upprop från RSMH

RSMH har, i samarbete med Radio Totalnormal, skapat ett #metoo-upprop för personer med psykisk ohälsa: #psykakut. Det formulerar fyra krav på åtgärder i samhället för att minska förekomsten av sexuella övergrepp på personer som lever med psykisk ohälsa och ökat stöd för de som drabbats. Skriv gärna under namninsamlingen & sprid vidare!
Läs mer >>

 

Specialsändning om #psykakut

Radio Totalnormal, som produceras av Fountainhouse Stockholm, har gjort en specialsändning på temat #metoo. Anna Langseth på RSMH intervjuas om #metoo-uppropet #psykakut som de tagit initiativ till. I programmet tas ett tjugotal berättelser upp om sexuella övergrepp, trakasserier och maktmissbruk som drabbat kvinnor med psykisk ohälsa. 
Lyssna här >>


Rahebe vill ingjuta hopp i andra

Hjärnkoll är i full färd med att utbilda ambassadörer med erfarenhet av psykisk ohälsa och migration. Lyssna till Rahebes erfarenheter och återhämtning under hennes livsresa från Iran till Sverige. "Jag vill att andra som är i samma situation som jag var i ska få veta att det finns hjälp att få", säger Rahebe, verksam inom projektet Den egna berättelsen - om psykisk ohälsa och migration.
Se filmen här >>


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se