Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

Välkommen till Grannsamverkansnytt i Karlskrona!

 Hej Alla Grannsamverkare! Så var det dags för det andra brevet för året gör Er som är aktiva i grannsamverkan. I mitt förra brev så informerade jag om att vi arbetar med att få till en kontaktombudskväll och jag har härmed nöjet att presentera att det kommer att bli i september månad. Vi har inte helt bestämt innehållet i denna kväll men klart är att det blir i samverkan mellan kommunen, räddningstjänsten och polisen. 

Det vi kommer presentera här under de närmsta veckorna är trygghetsmätningen som blev klar för drygt en vecka sedan. Vi kommer att presentera denna först genom presskonferenser där ni kommer att få ta del av det mesta av resultaten, jag kommer därefter att presentera en del av resultaten via detta brev.  Nedan kan Ni ta del av statistiken för de tre första månaderna - t.o.m. 22 mars men man kan konstatera, trots att ett brott är ett för mycket, så är det glädjande med lågt inflöde. I mitt förra brev uppmanade jag Er kontaktombud att inkomma med vilka områden Ni ansvarade flör och jag har fått en hel del svar och det tackar jag för men av sändlistan att dömma så bör det vara några stycken till. Så de av ER som känner att de inte skickat in uppgifterna vänligen gör detta så fort som möjligt.

 

Anders Wiklander Närpolischef Karlskrona


Aktuellt

Anmälda bostadsinbrott i din kommun 2013

 Månad

 Brottstyp

 Jan  Feb  Mars  Apr Maj  Juni  Juli  Aug  Sep   Okt Nov Dec  Summa 
 Inbrott i villa  5  0  5                    10
 Inbrott i Lägenhet  1  0  1                    2
 Försök t inbrott i villa  0  0  0                    0

 Försök t inbrott

 i lägenhet

 0  0  0                    0
                           Information från räddningstjänsten: 

Varje år orsakas ett stort antal gräs- och skogsbränder till följd av slarv vid eldning. Här följer några goda råd som kan vara bra att ha då du skall elda utomhus.

Dags att elda i trädgården?

Ladda mobilen med Appen BRANDRISK Ute

BRANDRISK Ute Ãr en mobil applikation som hjälpper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play.

Med hjälp av positioneringsfunktionen (GPS, 3G och wifi) i din iPhone, iPad eller Android fr du mellan 1 mars och 1 juni aktuell risk för gräsbrand, och mellan 10 april och 31 augusti aktuell risk för skogsbrand. Prognosen gäller för den plats där du befinner dig, men du kan också söka efter motsvarande information för andra orter.

Prognosen uppdateras varje dygn och gäller för aktuell dag och fem dagar framåt. Brandriskdata hämtas från SMHI.

För Er nya läsare så följer nedan lite matnyttig information:

Information från Bostadsinbrottssamordaren:

Allmän beskrivning

Då bostadsinbrotten tenderar att öka föreligger det ett behov av ett större samarbete över polismyndighetsgränserna.

Därför har det beslutats om att inleda ett ökat samarbete inom det polisiära geografiska området södra Sverige. Det är polismyndigheterna i Skåne, Halland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Blekinge som startat upp ett samarbete.

Samarbetet ska inriktas bl a på följande:

Standardiserad anmälningsupptagning

Vilket innebär att informationsinhämtningen vid en anmälan blir lika i denna större region. Vi försöker alla att göra likadant i hela regionen vilket förhoppningsvis leder till bättre och lika anmälningsupptagning.

Beträffande den inhämtade informationen har vi med hjälp av Blekinge tekniska högskola påbörjat ett samarbete för att sammanställa den information som inkommer. Skapa ett verktyg som ska hjälpa polisen vidare i utredningsarbetet. Detta projekt är påbörjat och vi få ser vad det blir av det i slutändan. Tanken är att vi ska kunna utläsa modus, säkrade spår och liknade för att jämföra med andra ärende i regionen.

Samarbete i regionen har startat upp mycket bra. Vi träffas regelbundet och utbyter då erfarenhet och information om pågående ärende. Vi börjar att komma igång riktigt ordentligt med vårt samarbete. Det har redan givit resultat vilket lett till 20-tal gripande med knytning bostadsinbrott sedan början av december.

Att tänka på i mitt samverkansområde

Grannsamverkan är ett nyckelord i bostadsområdet. Hjälpa varandra när någon reser bort. Polisen behöver hjälp med observationer av personer som inte känns igen i området. Om en mystisk person observeras lägg märke till hur denne ser ut och notera klädsel, hårfärg, glasögon mm som polisen kan ha hjälp av för att identifiera personen. Notera även tidpunkt för observationen. Skriv ner registreringsnummer, märke och färg på fordon som du inte känner igen i området. Fotografera gärna bilens registreringsnummer med din mobiltelefonkamera som vi idag nästan alla har i fickan. Då är det inga problem för polisen med identifieringen av fordonet.

Tipsa polisen på e-post: polismyndigheten.blekinge@polisen.se eller tipstelefon:010-5620500

Vi som nu samarbetar i regionen mot bostadsinbrott tror stenhårt på denna satsning. Vi är övertygade om att vårt arbete med denna typ av seriebrottslighet kommer att medföra att fler gärningsmän kommer att gripas och lagföras för denna typ av brott.


                                 

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.