Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETER 24 FEBRUARI 2021


Processen är igång inför årets stora premiär - repetition och forskning pågår!

Gustav Deinoff, Malin Cederbladh, Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund. Foto: Sara P Borgström.

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med pjäsen Buster Keaton på månen av Gunilla Linn Persson, en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj och en brutal, men väldigt rolig berättelse. Teatervåren 2021 används till att fördjupa, analysera och utveckla Unga Klaras världsunika metod. Dramatikern Ann-Sofie Bárány skriver krönikor från repetitionsarbetet, ett kritiskt analysarbete har inletts i samarbete med Stockholms konstnärliga högskola och Backa Teater och dramaturgen Erik Uddenberg har fått i uppdrag att skriva en bok om Unga Klaras metod.

Urpremiären äger rum den 20 augusti och biljetterna släpps senare i vår! Läs mer här


Vad finns i huv'et på Unga Klara?

Teckning av Suzanne Osten.

Dramatikern Ann-Sofie Bárány följer arbetet med föreställningen Buster Keaton på månen på nära håll och ger oss inblickar i den konstnärliga arbetsprocessen. Ann-Sofie skriver krönikor på ungaklara.se som handlar om allt från arbetet med föreställningen, det fysiska uttrycket, forskningen om barnens reaktioner, skådespelarnas och det övriga teamets erfarenheter, Unga Klaras unika arbetsmetod - och mycket mer! Ann-Sofie Bárány är dramatiker, dramaturg och psykoanalytiker. 2006 gjorde hon föreställningen Babydrama med Suzanne Osten och Unga Klara, vilket ledde till ett fortsatt mångårigt samarbete.

Läs Ann-Sofies krönika här. Finns även som ljudfil här.


Klassnallar hälsar på hos Unga Klara

Klassnallen Alba äter lunch med Suzanne Osten och får hjälpa till att regissera. Foto: Josefin Wulff.

När Unga Klara repeterar föreställningen Buster Keaton på månen hälsas klassnallar hjärtligt välkomna in i repsalen! Nu när publikrestriktionerna inte tillåter att barnen kommer till föreställningen Buster Keaton på månen, så får nallarna vara där i barnens ställe. Nallarna kommer få ett förstklassigt mottagande och få se allt som händer både på och bakom scenen. Hur är det egentligen för skådespelarna att sätta på smink och teaterkläder, vem bygger sakerna på scenen och hur gör man med ljudet och ljuset? Ja, det är sånt som klassnallarna kan berätta för barnen i berättelser och bilder via personliga mejl eller sociala medier! När det är dags för premiär i augusti blir alla klasser som deltagit med sin nalle inbjudna till ett publikgenomdrag eller ett genrep för att, med egna ögon, se det som nallen har berättat om. 

Läs mer om klassnallen Albas besök här


Salong: Ett musikaliskt samtal med Mikael Karlsson - ikväll!

Mikael Karlsson, foto Niklas Alexandersson. Julian Vigil, foto privat.

Du har väl inte glömt att anmäla dig till salongssamtalet med kompositören Mikael Karlsson ikväll, den 24 februari kl 19-20?

Mikael Karlsson har skrivit musiken till föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Läs mer om den här. Nu berättar han om allt ifrån musikaliska referenser, val av instrumentering, inspelning, mixning av musiken och om sina tankar kring skriv- och inspelningsprocessen. Samtalet leds av Unga Klaras pedagog Julian Vigil. Du som publik är välkommen att ställa frågor.

Salongssamtalet sker på den digitala plattformen Zoom. Det är kostnadsfritt, men förbokning krävs via mejl till bokning@ungaklara.se. När du har bokat får du ett mejl med en länk till samtalet från oss. Märk din bokning med "Salong 24/2".

Läs mer här


Vi påminner om:

Du kan fortfarande se den digitala versionen av Unga Klaras föreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar via plattformen Voyd. Nu med både svensk och engelsk text!


Unga Klara är en teater i barns och ungas tjänst. Vårt uppdrag är att spela om det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma. Vi arbetar normkritiskt, feministiskt och antirasistiskt för mångfald, jämlikhet och människors lika värde.

Vill du också bli delägare och medlem i Unga Klaras Vänner?

Swisha till 123-330 61 72.
50 kr/år för dig upp till 25 år och 150 kr/år för dig över 25 år.

Glöm inte att sända din epostadress till oss på info@ungaklara.se. Då kan vi hålla dig uppdaterad om vad som händer på Unga Klara, bjuda in till visningar, seminarier, Unga Klara salonger och annat dit du har företräde.


Vill du ändra något?

Vi uppdaterar våra adresslistor kontinuerligt efter mottagarnas önskemål. Kontakta oss gärna om du inte vill ha nyhetsbrev från oss eller om du vill ändra dina kontaktuppgifter: info@ungaklara.se.

UNGA KLARA

Sveriges nationella scen för barn och unga

 Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen. Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff är Unga Klaras konstnärliga ledare sedan 2014. Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus.


facebookinstagramyoutubehomepage

Unga Klara AB
Box 164 12
103 27 Stockholm 
Sweden
Copyright © 2021 Unga Klara AB


 Avregistrera  -  Kontakta oss

Du som får detta nyhetsbrevet har antingen registrerat dig eller varit i kontakt med oss. Vi tror att du är intresserad av nyheter från Unga Klara om vår verksamhet för barn och unga. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.