Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Krinovas VD har ordet

Nu är jubileumsåret till ända. Ett fantastiskt roligt år och som också gett tillfälle att stanna upp och reflektera över allt som hänt under Krinovas nu 20-åriga historia. Det är alla vi tillsammans – medarbetare, entreprenörer, partners, ägare och alla som vi mött på resan, som på olika sätt varit med och format det Krinova är i dag.

När Krinova startades för 20 år sedan beskrevs målet med 100 företag och 1000 sysselsatta som orealistiskt och som ett luftslott. Det känns fantastiskt att idag kunna säga att det är verklighet. Över 100 företag är hyresgäster i parken och de företag som Krinovas Innovationsarena servat med utvecklingsstöd skapade bara under ett år över 500 nya jobb. Sedan Innovationsarenan startades 2013 har vi arbetat med över 500 företag.

Mötesplatsen på Krinova bubblar som aldrig förr av aktiviteter. Jubileumsåret sattes rekord. 28 000 besökare till 1 700 möten, seminarier och workshops. Vi ser fram emot en ombyggnad för att rymma både fler hyresgäster men också för att kunna utveckla Mötesplatsen mot målet 35 000 besökare/år. Innovationstävlingen Food Hack, som Krinova var med och startade för sex år sedan, är etablerad med internationell dragningskraft. Fjolårets Food Hack lockade drygt 200 deltagare från fler än 30 länder. Nu jobbar vi för att årets hack som arrangeras i höst ska bli än mer spännande.

Läs mer och Följ med Charlotte på en kort resa genom våra 20 år 


Träff om finansiering lockade många

Många entreprenörer och företagare kommer till Krinova med innovativa idéer och lösningar men saknar finansiering för att förverkliga sin dröm. Flera är redo att släppa sin produkt på marknaden, ta sig an nya marknader eller segment men saknar kapitalet som behövs.

- Vi vill skapa event och mötesplatser som är till nytta för företagen i vår community. Finansiering var ett efterfrågat ämne och det kan vi verkligen se idag då det var fler än 50 personer som var intresserade, säger Elin Hansson, Ansvarig Food community event på Krinova.

›› Läs mer


Event 📆

#1 Food Jam!   Fokus: Kristianstads Vattenrike  

Ta chansen och kom till Food Jam den 26e februari där vi lagar och smakar mat från Kristianstads Vattenrike. Vad finns det för ätbart i biosfärområdet och hur kan vi ta vara på det, på bästa sätt? 

Limnolog Andreas Jezek från Kristianstads Vattenrike berättar om det reduktionsfiske som pågår för att få en bättre vattenkvalité i biosfärområdet. Braxen är en av de fiskar som fiskas upp och blir till biogas. Med detta Food Jam vill vi hitta sätt att ta vara på braxen och andra råvaror från Vattenriket, till exempel vitkindad gås.

Kom och jobba tillsammans i Gastronomiprogrammets kök på Högskolan Kristianstad. Utforska Vattenrikets råvaror tillsammans med andra gastronomer, producenter, kockar och andra matglada. Målet är förutom att vi delar idéer och erfarenheter - en härlig portion mat som kan serveras i till exempel restauranger och skolor.  

›› Läs mer

Hållbar arbetsplats – och vikten av ett gott ledarskap

Kristianstads kommun drar igång 2020 med ett spännande frukostmöte på ett tema som berör oss alla: Hållbar arbetsplats - och vikten av ett gott ledarskap. Alla företag vill ha arbetsplats där personalen trivs och mår bra – men hur skapar man den arbetsplatsen?

En av nyckelfaktorerna är ledarskapet. Så hur skapar man som chef ett gott ledarskap? Maria Karlsson från Kryast i Sverige AB pratar om det hållbara ledarskapet och den hållbara arbetsplatsen.

Du får också lyssna på lokala ledare som pratar om ledarskap och kommer dessutom att visa er Bilden av Kristianstad. Boka in den 27 februari Deltagande är kostnadsfritt, men kräver anmälan.

När det stormar kring ditt företag i media – så hanterar du ett blåsväder!

När du slår upp dagens tidning och det är ditt företag som hamnat i blåsväder på första sidan, när ett inlägg på sociala medier genererar kritikerstorm och negativ synlighet som aldrig vill tystna - hur ska du tänka och agera för att minimera skadorna och rida ut stormen på bästa sätt.

Det blir temat denna morgon med exempel, verktyg och diskussioner. Gäster är Kristianstadsbladets chefredaktör Jörgen Svensson och Jörn Holmgren från företaget Albatross 88. Välkommen till Bromölla Live den 28 februari kl. 7.30-9.00 anmäl dig via länken! Sparbankshallen i Bromöllla är platsen.

Skånska drycker - superlokala festivalen

21 mars 2020 är det återigen dags för Skånska Drycker med sin superlokala festival – större, roligare och ännu mer innehållsrik. Här kan du prova det bästa inom dryck från regionen och möta producenterna personligen.

På plats finns ett 50-tal utställare och det bjuds på workshops. Bland annat blir det lokal-lojal ölprovning, vinprovning Skåne mot Världen, Soberbar, Ciderbar, Cocktailskola, Gastrotalks med utställarna.

Företaget MISO  ger en föreläsning om lokaljäst, Balsgård Foodtech presenterar innovativa drycker m.m. Moderator för dagen är Krinovas business designer Jens Almqvist.

››Läs mer  


Matchmaking för grävmaskiner

Viktor Ingvarsson och Johan Fajjermo ägnade många timmar sittandes i sina grävmaskiner och prata i telefon med varandra om hur de tyckte att anläggningsbranschen kunde utvecklas. De såg att det fanns en lucka i branschen och 2019 lanserades den första matchmakingsidan för anläggningsjobb. Vencab har sett dagens ljus.

›› Läs mer

Hjälpmedel för stödstrumpa gav Drottning Silvias stipendium

För den innovativa ådran och sin idé kring stödstrumpor har Maria Larsson fått Queen Silvia Nursing Award.  Idéen underlättar för äldre att själva ta av sig sina stödstrumpor, vilket gör att de inte är beroende av andra för att ta av dessa på kvällen.

›› Läs mer

Guidad tur i Tebritos insektsproduktion

Tebrito är företaget som tagit fram en klimatsmart proteinkälla av mjölmaskar. De har lyckats förädla mjölmasken till ett vitt prisbelönt pulver utan smak med hela 88 % proteinhalt.

I en emission i höstas tog Tebrito in nytt kapital som blir start startskottet för realisering av högautomatiserad klimatsmart insektsproduktion i Sverige. Hör Nils Österström, Tebritos grundare, berätta om framtidsförhoppningar och varför han valt att satsa på insektsbranschen i SVT Nyheters lokalsändning från den 21 januari.

›› Läs mer


Åforsk entreprenörsstipendie

13 januari till 14 februari är ansökningsperioden för att söka Åforsk entreprenörstipendie. Entreprenörer från det akademinära ekosystemet för innovation i hela Sverige kan söka. Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer utnämns den 22 april under Sveriges Innovationsriksdag 2020 i Skellefteå och tilldelas under högtidliga former 200 000 kronor vardera.

Den sökande entreprenören ska ha koppling till universitetsmiljö, antingen som student, doktorand, forskare eller lärare (i nutid eller tidigare). Både entreprenörer som finns i en inkubator/science park och entreprenörer som inte finns i någon innovationsmiljö är välkomna att söka.

›› Läs mer

Sten K Johnsons stiftelse

Sten K Johnsons stiftelse delar ut stipendier inom sju områden. Storleken på stipendierna är från cirka 15 000 kronor till maximalt 300 000 kronor. Sökande ska bo och/eller vara verksam i Skåne. Sedan 2013 har stiftelsen delat ut 51 MSEK till 408 stipendiater.

Stipendium kan sökas för konkret, noggrant definierat projekt med specificerad och tydlig projektplan, ett konkret formulerat mål, tidplan och budget. Ansökningarna kommer även att bedömas utifrån kriterier såsom nytänkande, samhällsnytta och gränsöverskridande.

Ansökningstiden för 2020 är 16:e januari, kl. 12.00 – 13:e februari, kl. 12.00.

››Läs mer 

Icas Entreprenörspris– Årets agtech-entreprenör

Icas Entreprenörspris instiftades 2018 och delas ut till företagare som på olika sätt gör Sverige bättre. I år delas priset ut i två kategorier – det ena går till en entreprenör som genom sina insatser gör skillnad för sitt lokala samhälle (Årets lokala hjälte), och det andra till en entreprenör som bidrar till innovation inom lantbruket (Årets agtech-entreprenör).

Priset delas ut den 1 april i Stockholm och består av två stipendier på 100 000 kronor vardera. Nomineringsperioden är öppen mellan 16 januari - 5 februari.

››Läs mer 

Extra finansiering för företag inom livsmedelskedjan

Vinnova har ett regeringsuppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin stimulera att fler kommersiellt gångbara innovativa produkter och tjänster når marknaden genom till exempel nya företag, licensiering eller utveckling av existerande företag. Därför bjuder Vinnova in företag inom livsmedelskedjan att lämna in intresseanmälan för att verifiera sin nästa affär. Företag inom livsmedelskedjan kan anmäla behov för att i etapper om upp till 100 000 kr verifiera och utveckla sin nästa innovation.

››Läs mer 

Leapfrogs – förverkliga din idé

Har du en idé som du gått och tänkt på? Hade du velat jobba heltid med den för att se om den faktiskt kan lyfta? Eller har du kanske redan jobbat på en idé men behöver ännu mer tid och pengar för att utveckla den? Vi hjälper dig! Leapfrogs ger dig 30 000 kr för heltidsarbete på din idé under juni-augusti. Utöver det finansiella stödet så erbjuder vi dig även affärsutveckling, workshops i bl.a. säljpitchning och ett värdefullt nätverk!

Tanken bakom Leapfrogs är att ge dig möjligheten att testa din idé. Det är helt okej att komma fram till att idén inte fungerar och inte är värd att jobba vidare med, för det ger ju dig istället möjligheten att fokusera på en annan idé som kanske blir den som lyckas!

››Läs mer 


Bra historier ska delas - The Good Food Story

I januari hölls kick offen för projektet The Good Food Story. Mötet var på Krinova och bland annat så innehöll träffen ett besök på Testbädd Balsgård där deltagarna provade på att göra must. 

I projektet kommer Krinova tillsammans med The Manchester Metropolitan University UK, Jagiellonian University Poland, Hochschule Weihenstephan-Triesdorf och Uppsala University Campus Gotland  dyka ner i hur historia kan stimulera entreprenörskap, färdigheter och innovation inom livsmedelsindustrin. 

Med drivkraft och passion som utgångspunkt sammankopplat med berättelsen om produktens ursprung, platsen och tillverkningen undersöker projektet metoder, goda exempel och erfarenheter av storytelling. Resultat blir samarbeten med nya möjligheter att förmedla The Good Food Story. På så sätt kan vi bli bättre och skickligare på att tillsammans med primärproducenter nå ökad lönsamhet.

Fredrik Beskow från Beskows drycker inledde den första träffen med att berätta om sitt företag, sin historia och sina alkoholfria drycker.
Fredrik Beskow från Beskows drycker inledde den första träffen med att berätta om sitt företag, sin historia och sina alkoholfria drycker.

Grattis alla ni vinnare av Skånska Gastronomipriset!

Daniel Berlin Krog, Tina Nordström, Alexander Sjögren - Mutantur, Absolut Vodka, ÅhusTalldungens gårdshotellSkepparps Vingård, Restaurang Spill, Matcentralen Unga Forum Malmö, Erik Schneider - L’Enoteca Vinbar och Vismarlövs Café & Bagarstuga. Tack för den guldkant ni ger det skånska köket⭐️

Läs mer

Daniel Berlin är en av pristagarna

Krinovas hemsida nu också i engelsk version

I höstas lanserade Krinova sin nya hemsida. Nu har vi släppt den också i en engelsk version. Welcome


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här. | Tipsa en vän om att bli prenumerant här