Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

9 kvinnor in i styrelser

Sommar 2015


Women In Progress ökar kompetensen i styrelse och ledning. 
Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Nya styrelseuppdrag

Efter vårens bolagsstämmor ser vi att det i år (äntligen) har börjat hända någonting där ute. Vi vill nu gratulera följande till nya styrelseuppdrag

Amanda Evans som blivit invald i styrelsen för AmCham

Annika Dellås som blivit invald i styrelsen för Care Allomsorg AB

Carina Olausson-Wigley som blivit invald i styrelsen för Netlight

Ebba Fåhraeus som blivit invald i Fullmäktige för Skandia

Filippa Drakander som blivit invald i styrelsen för Riksbyggen

Karin Skoglund som blivit invald i styrelsen för Inission AB

Louise Nicolin som blivit invald i styrelsen för Uppdragshuset

Suzanne Liljegren som blivit invald i styrelsen för CBI Fastigheter

Zizi Krantz som blivit invald i styrelsen för MediCarrier AB


Månadens förebilder: Susanna Liljestam Heigard och Anne-Charlotte Lallerman, adept – mentor-par Golden Rules of Leadership

Susanna Liljestam Heigard och Anne-Charlotte Lallerman matchades ihop i Women In Progress program Golden Rules of Leadership, som drevs under 2014. De har hittat ett energikraftigt samarbete som ägare och styrelsementor. Anne-Charlottes gedigna erfarenhet som ledare och organisatör är en pusselbit som ligger helt rätt i tiden för Susanna i rollen som ägare av ett expanderade företag. Gemensamma nämnare för paret är energi, fokus och struktur.

Susanna Liljestam Heigard driver rekryteringsföretaget Head Agent med sin partner Kristina Bågstam Blom sedan 2010. Deras utpräglade nisch är att hitta och tillsätta ledare inom främst marknad, försäljning och affärsutveckling. På fem år har de hunnit bygga ett välmående företag med 20 anställda och de är redo att fortsätta växa. Att vara två ägare fungerar bra. Susanna och Kristina är olika som personer och kompletterar varandra, men båda gillar ifrågasättande och är måna om att driva bolaget på rätt sätt.

– Jag drivs av att se något växa fram, att bygga och skapa. Jag är glad om Head Agent kan bli ett ”självspelande piano”, det är jättebra, då jag kan ägna mig åt organisation vilken är min största utmaning just nu, säger Susanna.

Anne-Charlotte Lallerman har en tung bakgrund inom bank och finans, där hon varit chef på olika positioner i 35 år, bland annat för Private Banking på Swedbanks Östermalmstorgskontor.

– I finansvärlden krävs det än mer av en kvinnlig ledare, men så länge du kan din bransch och med ett gott ledarskap är det aldrig några problem. Då kan ingen slå dig på fingrarna. Jag brinner för att göra lyckosamma affärer och att ha nöjda kunder.

Anne-Charlotte har arbetat mycket som mentor, hennes lärdom av det är att om du brinner för branschen blir det riktigt bra. Så är fallet mellan henne och Susanna, de delar passionen för rekryteringsbranschen. Passion för branschen är en av tre faktorer Susanna listar som grund till att mentor/adeptsamarbetet ska fungera bra. De andra två faktorerna är att mentorns bakgrund och kompetens passar adeptens behov och sist men inte minst att personkemin klickar.

– Att man ömsesidigt lyssnar och känner förtroende är en bra bas, avslutar Anne-Charlotte. Vi är nog också ganska lika, båda är strukturerade, tydliga och vill komma till handling!

Text: Helena Andersson, www.schelena.se


Aktuellt

Almedalen 30 juni 2015 klockan 11.00-12.00
Varmt välkommen till vårt utforskande etikseminarium med temat ”Vad händer med herr-arkin i den nya ekonomin?”. 
Panelen består av
- Antje Jackelén, Ärkebiskop i Svenska kyrkan            
- Jens Henriksson, VD, Koncernchef Folksam                
- Ebba Ljungerud, Chief Programme Officer, Unibet
- Anders Ekholm, vVD Institutet för Framtidsstudier          
- Christel Wiman, Senior Advisor                        
Moderator är Thomas Frostberg, ekonomisk krönikör 8till5 @ HD-Sydsvenskan.
Samarbetspartners är Baker Tilly Stockholm, Quesada KapitalförvaltningCapio, Sveriges HR FöreningGreatness PR och Monica Hedberg InvestInbjudan i sin helhet

Ägarutbildning
Nu har du som ägare chansen att växa med hjälp av Women In Progress. På sikt kan du som ägare få en styrelsementor/advisory board/styrelseledamot. Vill du vara med?
Nyttan för dig som ägare med ägarutbildning
- Sortera bland de olika rollerna som ägare vanligtvis hamnar i.
- Arbeta med ägardirektivet
- Få externa ögon som helt fokuserar på dig och ditt företags framtid Mer information och anmälan

Certifieringsutbildning 2015
Nästa certifieringsutbildning genomförs den 27 september-1 oktober 2015 i Budva, Montenegro.
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Hänt under maj

Den 5 maj anordnade Women In Progress en frukost där Katarina Atteryd berättade om sin väg till utmärkelsen Female Leader Engineer och Filippa Drakander berättade om sin kandidatuppsats, Svensk kod för bolagsstyrning – Hur motiveras frånvaron av jämställdhet i börsstyrelserna? 

Den 6 maj medverkade Margareta Neld som moderator på Franska och Schweiziska Handelskammarens event med fokus på Intercultural Challenges in Business. Här ses Margareta Neld tillsammans med paneldeltagarna. 

Den 7 maj var Margareta Neld i Frankfurt, Tyskland på Svenska Handelskammarens årsmöte och föreläste om styrelsearbete ur ett jämställdhetsperspektiv. Hon deltog även i en paneldebatt tillsammans med bland annat Sandvik och Ikea.

Save the dates hösten 2015
- Introduktion till styrelsearbete - 4 september 2015
Du som är nyfiken på styrelsearbete är välkommen på en halvdagsintroduktion under en förmiddag. Aktuellt datum i Stockholm är den
4 september 2015.
Växa som ledare, entreprenör och med styrelse - 10 september 2015
Frukostmöte där bland annat Ebba Fåhraeus och Anna Lefevre från Golden Rules of Leadership medverkar. Genomförs i samarbete med Amazing Leaders.

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 


Glad sommar önskar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent 

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.