Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Företagare i Norrköping! Du är viktig för oss. Det är också därför du får det här nyhetsbrevet. Syftet är att kontinuerligt upplysa dig om vad som händer i Norrköping som berör dig som företagare – och vad vi i kommunen gör för att skapa förutsättningar för ett bra företagsklimat.


Tillsammans gör vi 2017 till ett fantastiskt år!

Sedan den 1 januari 2017 är jag ny näringslivsdirektör i Norrköping. Ett uppdrag jag tar med största stolthet och ödmjukhet. Med min affärsbakgrund hoppas jag kunna bidra till att näringslivskontoret fortsätter utvecklas till att vara den starkaste brygga någonsin mellan näringslivet och det offentliga. Vi ska dessutom tillsammans se till att Norrköping blir en kommun av högsta klass och nivå när det gäller näringslivsklimat.

Norrköping är inne i en tillväxtfas, och kommer så vara de kommande åren, där byggandet av Ostlänken redan börjat fungera som katalysator. Ostlänken kommer generera arbetstillfällen inte bara för de företagen som är med och bygger Ostlänken utan det kommer även spilla över till företag runtomkring, allt från rörmokare till elektriker, restauranger och transportbolag. Det är just hos dessa små och medelstora företag i Norrköping som tillväxten funnits de senaste åren. Bredden av vårt näringsliv gör oss starka.

Hur ser jag på framtiden? Etableringsfrågor är kärnan i ett näringslivskontor. Det handlar om att paketera de förutsättningar som Norrköping har. Förutom att befintliga företag ska utvecklas gäller det att också attrahera nya företag och få dem att flytta hit.

I paketeringen ingår tillgång till mark, om man vill bygga en egen fastighet, att marknadsföra den mark som är kommunägd, men också att vara oberoende mäklare till privata fastighetsägare. Det kan också finnas företag som vill komma hit och hyra sina kontor, sina fabriker eller lager. Även hur vi bemöter företag som vänder sig till oss med frågor är viktigt. Det räcker inte med att säga: ”Det går inte!”. Vi måste sträva efter en mer lösningsorienterad service där vi hjälper företagen att hitta rätt lösning på sina problem.

I paketet Norrköping ingår också skolor, sjukvård, idrott, rekreation och miljöer. De senaste åren har företag som letar nya etableringsorter börjat titta på mer levnadsklimatet för sina anställda. Stadsutvecklingen av Norrköping de senaste åren, där vi har tagit vara på det gamla Norrköping och kombinerat det med mångfalden av allt från bostäder till skolor, handel, företag och universitet kombinerat med närheten till vatten och natur gjort att Norrköping sammantaget anses som en het etableringsort.

Vi gör många bra saker, men vi har också enormt mycket att förbättra. Mitt motto är ”Enkelt och effektivt”, och det är något jag hoppas att ni ska märka under året. Om jag får drömma lite om hur 2017 kommer utveckla sig så kommer vi tillsammans att trycka ner arbetslösheten och att vi kan landa ett par stora nyetableringar!

I början av januari skickade Svenskt Näringsliv ut sina enkätfrågor till 13 000 företagare runt om i landet. Det är viktigt att så många som möjligt besvarar den. Resultatet är en del av rankingen av vårt företagsklimat och ger tydliga signaler om vad som kan förbättras i vår kommun.

Jag och mitt gäng på näringslivskontoret ser fram emot att fortsätta utveckla näringslivets Norrköping tillsammans med politiker, tjänstemän, företagarorganisationer, media och er företagare, tillsammans skapar vi ett företagsklimat i världsklass - Let´s create Norrköping!

Jag hoppas vi ses snart!

Pontus Lindblom

Pontus når du på telefon 011-15 12 74


Musikhuvudstaden Norrköping

Kulturjournalisten Sandra Wall är ny projektledare för Musikhuvudstaden Norrköping. Efter att ha bevakat det lokala musiklivet i många år går hon nu in i en aktiv roll på Näringslivskontoret för att stärka och visa upp det befintliga musiklivet, utveckla musikbranschen, stödja arrangörer och arbeta för att få hit utbildningar på högskolenivå.

- Målet är att bli ett nav för musiklivet och uppmuntra nytänkande, nyskapande och företagande inom musikområdet. Vi vill gärna se entreprenörer våga tänka stort, för snart gör Ostlänken att förutsättningarna och möjligheterna till samarbeten blir ännu. Jag tror att vi har en outnyttjad potential för en ny slags musikturism också, säger Sandra Wall.

Projektet Musikhuvudstaden handlar inte om att vinna en titel där någon utifrån mäter med traditionella mått dom operahus och stora arenor. Norrköping ska bli Musikhuvudstaden där det svenska musikundret får ny energi med hjälp av kunskap, idéer, teknik och nätverk som redan finns och växer här.

- Vi vill också skapa ett digitalt nav under året, en mötesplats där vi presenterar musiklivet i Norrköping på olika sätt och gör det lätt att få överblick och kontakter.

Showcasefestivalen Where's The Music, Bråvalla Festivals publikfest, Norrköpings Symfoniorkester samt Stenhammarfestivalens höga kvalitet sätter Norrköping på kartan internationellt. Men här finns också starka studieförbund, traditionen med musikklasser, en riktigt bra Kulturskola och nätverk där flera generationer duktiga musiker och studioproducenter arbetar tillsammans - inom alla genrer från jazz och metal till reggae och stråkkvartetter. Kvarteret Hallarna skapar också möjlighet för möten mellan kulturutövare.

- Vi vill jobba för att hålla traditionstyngda scener som jazzklubben Crescendo, Hörsalen och Arbis levande, den sistnämnda på ett nytt sätt men med samma folkliga öppenhet som förr. Samtidigt skapas nya spelplatser hela tiden utöver det vanliga utbudet på etablerade platser – vare sig det handlar om musikteater i en trädgård eller en festival i Lejongropen. I Norrköping går det att hitta 15 scener inom lika många minuters gångavstånd. När staden växer och nya stadsdelar får liv kan förhoppningsvis kultur och musik ta plats redan från början, säger Sandra och fortsätter:

- I år startar vi också upp klustermöten, där exempelvis arrangörer, musiker och studioproducenter kan ses och prata om sina kärnfrågor, få utbildning och ha lite trevligt på köpet. Projektet är en stor satsning och mitt mål är att kulturlivet ska utvecklas till en stor och viktig del av näringslivet.

Ett viktigt politiskt mål är också att få hit en eller flera musikutbildningar på högre nivå, så att en del av alla talanger som utvecklas med hög kvalitet här i staden kan stanna kvar och hitta sitt sätt att leva på musiken.

Sandra Wall når du på telefon: 0703-733165


Vill ni ha besök?

Näringslivskontoret besöker regelbundet företagen i regionen för att känna er på pulsen. Vill du att vi kommer till just ditt företag? Hör av dig i så fall på: naringsliv@norrkoping.se eller telefon 011-15 15 01

Tillsammans med er tar vi nya tag för ett framgångsrikt 2017!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.